Krzysztof Lausch - Fakir2

  Bo w tym cały sens istnienia,

żeby umieć żyć...

Kalendarz

Nasze zloty

Oprogramowanie CMS
Słosiowy przepis:-)

 

     Na poczatek możemy zaserwować dorsza w wonnym cieście. W tym przepisie wykorzystam symbol Pomorza Zachodniego, znakomitą wódeczkę Starkę, która śmiało może iść w szranki z najznamienitszymi whisky i koniakami. W niej to zamarynujemy filety z dorsza, dodając dla urozmaicenia soku z jednej lub dwóch pomarańczy oraz nieco soli.

Z mąki, jajek (stosownie do ilości biesiadników) i marynaty wzbogaconych pieprzem, cynamonem, gałką muszkatołową i rodzynkami-grubasami ubijamy dość gęste naleśnikowe ciasto. Dokładnie obtaczamy w nim kawałki dorsza i smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy prosto i zwyczajnie z frytkami i zielskiem w towarzystwie schłodzonego reńskiego lub mozelskiego półwytrawnego wina.

     Po takiej uczcie warto wybrać się na spacer, bo nawet zimą robi to dobrze poczuciu estetyki i naszemu zdrowiu. Przy odrobinie szczęścia może ofuka nas dzika świnia.

 

inne przepisy w wątku: Przepisy kulinarne

 

Warto zajrzeć:

http://serypolskie.blox.pl/html

 

http://brzuchomoowca.blox.pl/html

[ Cookies - info ]Oprogramowanie CMS: DragoN-NogarD © ( www: http://nogard.pl )